אתרי האינטרנט בהם אנו גולשים מקבלים את המימון לפעילותם לרוב מהפרסומות, אך ישנם גם אתרים הגובים או השואפים לגבות בעתיד מהגולשים תשלום עבור הצפייה בתוכן במקום.
פרסומות באתר אינטרנט
פרסומות באתרי אינטרנט הן גורם הכנסה עיקרי העומד מאחורי המודל העסקי של אתרי תוכן חינמיים באינטרנט. בזכות המידע הרב שיש לאתרי האינטרנט היום, בהצלבה עם המידע המגיע מהרשתות החברתיות מתאפשר פילוח מדויק של פרסומות, לפי אין ספור מדדים ומאפיינים והתאמת קמפיין פרסומי בצורה מלאה מול הקהל שצפוי לפעולה בעקבות הפרסום. בנוסף גם מאפשר הפרסום באינטרנט על כליו העדכניים ביותר, תשלום ממוקד בעבור מידת החשיפה לפרסומת. דבר אשר גורם למפרסמים רבים לאמץ את השיטה. הפרסום באינטרנט הפך למוצר צריכה בקרב במפרסמים, דבר שבעצם מאפשר לאתרי התוכן ליהנות מהכנסה קבועה צפויה ומתוכננת שתורמת להמשך פעילותם.
שרק הפכה רשת האינטרנט להיות מסחרית היו נהוגים מודלים של תשלום עבור תכנים באתרים. מודל עסקי זה פעל כדיי לתת ללקוחות האתרים הללו גישה בלעדית, שאפשרה שימוש באתר ללא חשיפה לפרסומות. זאת מתוך ההנחה שמספר המשתמשים שמוכנים לשלם עבור התוכן יהיה גדול וקבוע מספיק כדיי לספק מימון. אך הולדתם של שרותי תוכן ואתרים שהציעו את התכנים לקהל בחינם משום שהיו מבוססים על הכנסות מפרסום, הפכו את הפרסום באתרי אינטרנט לחלק בלתי נפרד מהצפייה בכל תוכן.
תשלום עבור תוכן באתרי אינטרנט
לאחרונה מתעוררת מגמה של גביית תשלום ממשתמשי אתרי חדשות ותוכן ברשת. אחת החלוצות האפשריות ככול הנראה היא רשת החדשות "ניוז קורפ" שבבעלותה אתרי חדשות ותוכן רבים. אחד ההסברים לגישושים אלו ולעליית המגמה היא המורכבות ההולכת וגדלה בד בבד עם העלויות המרקיעות שחקים של הפיתוח, התחזוקה ואיסוף החומר הדרוש להפעלת אתרי תוכן אלה בהצלחה.
גם בארץ נעשו ניסיונות דומים- אתר וואלה שבשיתוף פעולה עם חברת הלוויין יס מציע כמה מערוצי הווידאו שלה באינטרנט בתשלום. גם אתר החדשות וואי נט פעל לתקופה בתשלום עבור משתמשים מחו"ל אך חזר לבסוף לפעול בחינם.
נראה שהשוק הישראלי, בניגוד לשוק הבינלאומי לא יאפשר מעבר קל למודל תשלומים עבור תכנים ברשת. הסיבות לכך הן התחרות הקשה, השוק הקטן וגם הגורם הפסיכולוגי של הצרכן הישראלי שרגיל לתכנים חדשותיים באינטרנט בחינם, ככל הנראה בגלל שחדשות בישראל הן עניין שאיננו נפרד משגרת היומיום עקב המצב הביטחוני הנוגע לכולם.
לסכום, למרות שבעולם נראה שיש מגמה לגבות תשלום על אתרי תוכן, הרי שבישראל בגלל האופי יוצא הדופן של השוק וקהל היעד אין זה נראה באופק וכרגע נראה שהפרסומות יישארו הבסיס הכלכלי המפעיל אתרי תוכן רבים.